Thursday 4 February, 2021

War On Cancer-appen stänger ny finansieringsrunda

Related Stories

War On Cancer, det Stockholmsbaserade startupet som ämnar att förbättra välmåendet för alla under och efter cancerbehandling, har nyligen stängt sin andra finansieringsrunda på 22 miljoner kronor. Sedan tidigare har War On Cancer backats av bland andra 41:an Invest, bestående av Stefan Krook och Karl-Johan Persson, men får nu tillskott av 82:an Invest, som ägs gemensamt av 41:an Invest och familjen Wallenbergs eget fondbolag FAM. Ytterligare personer som investerar i denna rundan är Johan Andersson (Mellby Gård) och Michael Wolf (tidigare VD Swedbank). 

“War On Cancer adresserar två av världens största samhällsproblem, cancer och mental hälsa, i en och samma app och dessutom på ett innovativt sätt genom sin take på medveten datadelning där man sätter patienten i förarsätet. De har dessutom den personliga erfarenheten av cancer vilket gör att det här känns otroligt inspirerande för mig att investera i”, säger Johan Andersson, VD på Mellby Gård. 

Målet för rundan är att stärka teamets tekniska- samt medicinska kompetens för att möta ett ökat globalt användande av appen samt ett ökat intresse från life-science sektorns håll att förstå vad cancerdrabbade går igenom för att kunna erbjuda bättre behandlingar och cancervård.

“Under 2021 kommer War On Cancer lansera ett samarbete med Microsoft som gör det möjligt för plattformens medlemmar att hitta kliniska prövningar på ett enkelt sätt baserat på sin diagnos och delade hälsodata”, säger Dr. Lisen Arnhein Dahlström, Head of Research and Development på War On Cancer.

War On Cancer gick under hösten 2020 live med sin första hälsostudie där man tillsammans med forskare på Karolinska Institutet undersökte hur medlemmar inne på appen upplevt Corona-pandemin. Resultatet analyseras och väntas presenteras under våren. 

Bakgrunden till War On Cancer bottnar i VD och medgrundare Fabian Bolins egna upplevelse av sjukdomen och hur allting förändrades i ett slag, omgivningen behandlade honom annorlunda och vänner slutade höra av sig. Han upplevde även en brist på kommunikation och stöd från vården. 

“Nu, 5 år efter min egna cancerdiagnos kan jag lyckligt säga att jag är friskförklarad och att jag är klar med den fysiska biten. Men det betyder inte att allt är bortglömt och livet är tillbaka som ‘vanligt’ igen. Att gå igenom cancer förändrar en i grunden – det skulle nog alla som upplevt cancer skriva under på. Många cancerpatienter har lika mycket, om inte mer, arbete med att bearbeta den mentala och emotionella biten, även efter cancerbehandlingen. Den här insikten är något vi vill hjälpa både sjukvården och samhället att förstå”, säger Fabian Bolin.

Med den målsättningen släpper War On Cancer även nu på Världscancerdagen sin tredje hälsostudie inne på appen. En hälsostudie som ämnar att undersöka hur man som cancerpatient upplever att sjukvården stöttar ens mentala resa och välmående före- och efter cancerbehandling.

“Alla som har gått eller som går igenom cancer är välkomna att ta del av studien, vars syfte är att ta fram underlag om den mentala biten kopplad till cancer och resultaten kommer vi sedan att publicera på vår hemsidan men även lämna över till sjukvården”, säger Sebastian Hermelin, medgrundare.

War On Cancer grundades i Stockholm 2017 och teamet består idag av 18 personer. 

For more information contact:
Anusha Nayar  anusha@waroncancer.com
Fabian Bolin fabian@waroncancer.com

Från vänster; Sebastian Hermelin och Fabian Bolin, grundare War On Cancer. Foto: Linus Hallsenius

Keep Reading

Get the latest War On Cancer articles

Share your story today, it will make a difference.